Nucile sunt alimente extrem de bogate în nutrienţi şi minerale precum potasiu, magneziu, iod, fier, fosfor, proteine, grăsimi nesaturate, aminoacizi şi numeroase vitamine, aşa că nu e de mirare că au un rol foarte important asupra sănătăţii noastre. Sunt folosite în alimentaţie încă din cele mai vechi timpuri, iar beneficiile lor nu au întârziat să apară şi să fie observate mai întâi de către oameni, iar apoi studiate îndeaproape de către oamenii de ştiinţă.
Nucile au un efect benefic asupra pielii, ajutând-o pe aceasta să-şi menţină elasticitatea şi nivelul de hidratare. Întrucât nucile conţin grăsimi, pielea va îmbătrâni mai greu, aşa că au şi un efect antiaging. De asemenea, consumul nucilor, în special în sezonul rece, când condiţiile meteo sunt stresante pentru piele, ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, la menţinerea unui bun nivel de hidratare şi la evitarea bolilor de piele precum psoriazis sau diverse eczeme şi erupţii.
Nucile au rolul de a îmbunătăţi memoria şi de a creşte nivelul de concentrare, având un efect benefic asupra creierului. Consumaţi zilnic nuci ca atare sau încorporate în diverse deserturi. Puteţi să optaţi pentru prăjituri care conţin nucă sau să faceţi singuri un desert care să conţină câteva nuci şi câteva linguriţe de miere de albine. Este foarte sănătos şi foarte gustos, în acelaşi timp.
Persoanele care suferă de diverse afecţiuni ale inimii sau care au probleme cu hipertensiunea, ar trebui să consume zilnic nuci. Acestea, prin conţinutul mare de grăsimi nesaturate, dar şi prin conţinutul de magneziu şi potasiu, ajută la reducerea colesterolului rău din sânge, dar şi la întărirea pereţilor vaselor de sânge. Nucile previn, de asemenea, apariţia unui atac cerebral, aşa că ar trebui consumate cât de des cu putinţă.
Nucile au un rol în scăderea glicemiei, aşa că ar trebui să facă parte din alimentaţia zilnică a persoanelor cu diabet. Pentru că nu prea au voie să consume carne, persoanele diabetice pot găsi în nuci un foarte bun înlocuitor. De asemenea, nucile au şi un conţinut foarte mic de glucide. Prin conţinutul mare de vitamine şi minerale, nucile reprezintă o sursă de bine pentru organism, iar consumul lor regulat duce la o bună funcţionare a acestuia.
Nucile sunt extrem de eficiente pentru menţinerea sănătăţii unghiilor, a pielii şi a părului, pentru că sunt alimente bogate în vitamina A şi vitamina E. Puteţi consuma nucile ca atare, sau prăjite, presărate peste salate sau încorporate în diverse deserturi şi feluri de mâncare.
Nucile ajută în curele de slăbire, contrar părerii multora că sunt alimente grase. Este adevărat că sunt bogate în grăsimi, însă, consumate moderat, nu produc modificarea metabolismului şi ajută la menţinerea senzaţiei de saţietate pentru un timp îndelungat, ajutând astfel la scăderea în greutate şi la diminuarea cantităţii de mâncare ingerate.
Durerile de cap şi stresul pot fi combătute cu succes cu ajutorul nucilor. Consumă nuci în fiecare zi, în stare pură sau în diverse combinaţii şi vei vedea că, pe timp lung, vei scăpa de migrene şi de stările de anxietate sau depresie. Cojile de la nucile verzi sunt foarte bune pentru tratarea problemelor de stomac. Chiar dacă nu au un gust prea plăcut, pot fi consumate sub formă de sucuri sau infuzii şi ajută stomacul să îşi recapete sănătatea. Nucile sunt foarte eficiente şi în tratarea reumatismului, dar şi în tratarea afecţiunilor glandei tiroide.