Dacă îți place să te ocupi de grădină, pe timpul primăverii, înmulțitul plantelor reprezintă o activitate utilă și interesantă. Aceasta poate oferi satisfacții la fel de mari precum plantarea și recoltarea. Înmulțirea plantelor îți aduce câștiguri datorită creșterii culturii și în același timp, datorită faptului că nu va trebui să cumperi mereu plante noi.
Metoda cea mai accesibilă de înmulțire este butășirea. Această metodă poate fi folosită pentru toate plantele, fiind utilă mai ales pentru cele care nu răsar din semințe.
Butășirea se face prin butași. Aceștia sunt bucăți dintr-o plantă sănătoasă pentru care se creează condițiile necesare pentru a dezvolta propriile rădăcini. Butășirea este o metodă de înmulțire prin care planta rezultată este identică cu planta-mamă. Printre butașii posibili se numără bucățile de tulpină, de rădăcină, frunzele întregi sau bucăți din acestea, mugurii sau vârfurile de lăstari. În general, cea mai folosită parte de plantă este tulpina.
Butășirea se realizează începând de primăvara, putând fi făcută și vara în cazul unor flori și arbuști și chiar și toamna pentru arbuștii cu frunze aciculare.
Spuneam că tulpina este cea mai folosită parte de plantă pentru butășire. Pentru o butășire de succes este foarte important să se folosească bucăți dintr-o tulpină foarte sănătoasă. Lăstarul nu trebuie să aibă flori sau muguri.
Tulpina este tăiată în butași prin secțiuni de cel mult 10 cm și se asigură faptul că fiecare butaș are câteva frunze și noduri. Acest lucru se întâmplă, de obicei, când tai sub un mugur sau un pețiol. Această primă etapă este vitală pentru succesul înmulțirii plantei.
Odată realizată prima etapă, vei avea de pregătit un amestec de pământ umed, afânat. În acesta urmează să plantezi butașul. Plantarea se face în ghiveci, la o adâncime de 2-3 cm.
Pentru rezultate optime este necesar să asiguri un nivel optim de umiditate, așa că la final acoperă butașul cu un borcan sau o folie. Acesta trebuie să stea ferit de soare. Este necesar să aerisești din când în când butașul.
După ceva timp vei observa că începe să crească. Este momentul în care trebuie să îndepărtezi borcanul sau folia de plastic. Rădăcinile urmează să apară într-un interval de 2-3 săptămâni sau chiar mai mult, în funcție de plantă. Pe parcursul procesului este important să îndepărtezi frunzele ofilite sau căzute. Rădăcinile sunt complet dezvoltate atunci când încep să apară noi lăstari.
Așadar, înmulțirea prin butășire este cea mai accesibilă metodă. Aceasta presupune o investiție minimală, fiind necesar să cumperi doar pământ. Cea mai folosită parte de plantă folosită la butășire este tulpina. Procesul este foarte simplu de realizat, partea mai grea fiind așteptarea ca rădăcinile să prindă. De obicei, rădăcinile apar după 2-3 săptămâni și sunt complet dezvoltate atunci când încep să apară noi lăstari.
Întrucât este deja primăvară, te poți apuca de butășirea plantelor decorative și de ghiveci. Vei fi foarte mândru atunci când vei avea propriul tău pui de plantă. Înmulțirea plantelor oferă una dintre cele mai mari satisfacții ale grădinăritului.