Atunci când locuiești la casă, îți dorești o grădină cu un gazon care să arate impecabil, mereu verde și tuns cu mare atenție. La aceste lucruri se mai adaugă și florile multicolore, așezate în anumite zone verzi ale grădinii, dar și alte plante ornamentale. Toate aceste lucruri îți transformă grădina într-una de vis, fiind exact cum ți-o imaginezi.
Iar pentru ca gazonul să fie tuns la centimetru, vei avea nevoie de cea mai bună motocoasă, de o motocoasă potrivită nevoilor tale. Aceasta poate toaleta gazonul atât în locurile ușor accesibile, cât și în locurile mai puțin accesibile, cele din jurul copacilor sau în zonele cu multă vegetație și arbuști, ce au nevoie de multă grijă pentru a nu fi atinși.
Atunci când te gândești la o motocoasă pentru a-ți ușura munca, va trebui să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine și nevoile grădinii tale. Multitudinea de oferte din piață, la astfel de echipamente, s-ar putea să nu te ajute foarte mult. Ori de câte ori va trebui să alegi cea mai potrivită motocoasă trebuie să te gândești în primul rând la utilitatea acesteia și la funcțiile pe care le are pentru a-ți ușura munca din grădină. În plus, motocoasa trebuie să fie ușor de folosit chiar și de un neprofesionist, putând fi manipulată ușor. Așa că atunci când o alegi ar fi bine să ții cont de 3 lucruri deosebit de importante:
1. Dimensiunea grădinii tale!
Atunci când îți alegi motocoasa pentru grădină, primul lucru de care trebuie să ții cont este dimensiunea grădinii pentru care va fi folosită. Pornind de la acest aspect, iată ce alegeri poți face:
- pentru suprafețele până în 100 mp, poți alege o motocoasă de dimensiuni mici, cu un motor ce are o putere cuprinsă între 600 și 1000W, pe care să o poți manevra cu cea mai mare ușurință.
- în cazul în care suprafața grădinii depășește 200 mp, recomandat ar fi să te orientezi către o motocoasă cu o putere mai mare de 1500 W, pe benzină, care să te ajute să termini rapid această activitate
- în cazul în care grădina depășește suprafața de 500 mp, atunci cu siguranță ar fi recomandatsă te orientezi către o mașină de tuns iarba. Pentru astfel de suprafețe se va dovedi mult mai eficientă și mai ușor de folosit decât o motocoasă.
2. Grădină cu obstacole sau gazon simplu?
Dacă ai o grădină doar cu gazon, treaba este simplă, nu ai nevoie de vreo funcție specială. Însă dacă în grădină ai și pomișori, floricele, ce trebuiesc ocolite, alei sau mai știu eu ce fântâni și minuni, atunci treaba se complică puțin. În cazul acesta te-ar ajuta o motocoasă căreia să îi poți regla unghiul de tăiere, să fie reglabilă pe înălțime, iar sistemul d etăiere să fie dublu, astfel încât să îl poți adapta la nevoile tale.
3. Pe benzină, electrică sau cu acumulator?
Motocoasă pe benzină. Este potrivită în special pentru suprafețele mai generoase. Este mult mai comod de folosit, neavând cablu de alimentare. Partea mai puțin plăcută, este că aceasta necesită alimentarea cu combustibil și periodic, va trebui să îi schimbi uleiul.
Motocoasa electrică. Este ușoară, mult mai silențioasă decât una pe combustibil și totodată mult mai ușor de manevrat, cântărește mai puține kg, așa că ar putea fi opțiunea potrivită pentru grădinile mici.
Motocoasă cu acumulatori. Motocoasa cu acumulatori este ceva mai scumpă față de motocoasa electrică, având în vedere că nu necesită fir de alimentare. Totodată cea pe acumulatori este o idee mai ușor de mânuit față de cea electrică.
4. Cât de puternică să fie?
O motocoasă eficientă presupune un motor puternic și un număr mare de rotații pe minut.
Pentru suprafețele mici(sub 100 mp), poți alege un model cu o putere de peste 700W sau dacă alegi unul pe benzină, să aibă 1CP(1CP=736W). Pentru suprafețele generoase, orientează-te către un model pe benzină, cu cel puțin 2CP.
5. Sistemul de tăiere
Motocoasa este disponibilă în 3 variante:
– cu sistem de tăiere ce are fir de nylon – acesta este extrem de eficient pentru suprafețele mai mici de gazonși face o treabă excelentă atunci când vine vorba de intersecția gazonului cu tufișuri, alei, flori sau alte obstacole. Ceea e trebuie să știi este că motocoasa cu fir de nylon nu este recomandată pentru suprafețe mari.
– cu sistem de tăiere cu lame și cuțite – sunt mult mai rezistente, față de cele cu nylon, fac o treabă bună atunci când vine vorba de suprafețe mari, însă atunci când vine vorba de finisări pe la margini, trebuie puțină îndemânare din partea utilizatorului.
– cu sistem dublu de tăiere – ar putea fi cea mai bună opțiune. Pentru tăierea gazonului folosești cuțitele metalice, iar pentru finisări, folosești firul de nylon.
6. Să fie ușor de folosit
Nu uita că pe timpul verii va trebui să o folosești săptămânal, așa că motocoasa aleasă trebuie să fie ușoară, să aibă tijă reglabilă pe înălțime, să includă curele și prinderi, astfel încât să fie confortabil de utilizat și să ofere posibilitatea ca mânerele să poată fi ajustate, astfel încât motocoasa să poată fi utilizată de mai mulți membri ai familiei.
Recomandări motocoase
1.
Heinner VMC002 – este o motocoasă pe benzină, cu o putere de 2CP și o viteză de 5200 rpm. Are o greutate de 3,28 kg. Este un model cu sistem dublu de tăiere. Prețul este de aproximativ 399 lei.
2.
Motocoasa de Umar Green Garden – este un model pe benzină cu 5,7 CP. Rezervorul are o capacitate de 1,2 l și este un model ceva mai greuț, cântăresc 7 kg. Prețul este de aproximativ 499 lei.
3.
Bosch ART 23 S – este o coasă electrică cu o putere de 280 W, ideală pentru suprafețele mici. Este foarte ușor de manevrat, cântărește numai 1,7 kg. Și pe deasupra are un preț extrem de accesibil, doar 128 lei.
4.
Motocoasă de umăr YPAN – este un model pe benzină, cu un motor puternic de 5CP. Are sistem dublu de tăiere, ceea ce înseamnă că vei putea termina rapid treaba, dar totodată vei putea finisa marginile gazonului cu aleile, foișorul și alte obstacole. Prețul? Aproximativ 599 lei.
5.
Ruris 320C – este o motocoasă pe benzină, cu o putere de 1,6 CP, ce vine cu toate accesoriile necesare pentru a întreține o grădină de vis. Include chiar și ochelari de protecție. Prețul? 742 lei.
6.
Coasa electrica / Trimmer HECHT 5020 – este o motocoasă cu acumulatori, ce asigură o autonomie de 20 minute. Se ăncarcă în 2 ore și nu este deloc zgomotoasă. Cântărește 2,2 kg și are un preț de aproximativ 499 lei.