Pentru cei care se întreabă care este utilitatea unui solar, răspunsul poate să acopere două arii. În primul rând, având un solar în curte, vei şti cu siguranţă că legumele plantate de tine sunt crescute prin modalităţi naturale, fără substanţe chimice nocive şi alte adaosuri pentru o dezvoltare mai rapidă. Pe de altă parte, îţi poţi face şi o mică afacere cu ajutorul unui simplu solar, vânzând ceea ce produci. Oricare ar fi situaţia, producţia ta va fi naturală şi sănătoasă, iar costurile şi efortul pentru aceasta sunt minime.
Deşi procesul de construcţie al unui solar este în aparenţă unul simplu, trebuie să respecţi anumite cerinţe pentru a te bucura de ceea ce cultivi. Lucrurile nu trebuiesc lăsate la voia întâmplării, dar nici foarte greu nu este. Este evident că ai nevoie de un sol bun pentru ca eforturile tale să dea rezultate. Acesta trebuie să fiu unul mai nisipos, care se usucă mai uşor. Nici terenul nu trebuie să fie înclinat, o mică pantă fiind totuşi necesară pentru a se scurge apa.
Apa şi soarele sunt absolut necesare pentru a înregistra un succes. De aceea, pânza freatică din sol trebuie să fie la o distanţă potrivită de suprafaţă, iar în jurul solarului nu trebuie să se afle nicio construcţie sau copaci care ar putea ţine umbră.
Dacă ai găsit un teren perfect pentru construcţia unui solar, poţi trece la fapte. Ai nevoie de nişte fibră de carbon pentru a-l acoperi şi de un schelet. Acesta poate fi din bare metalice, dar şi din lemn şi nişte sârmă plasă mai groasă, pentru susţinere. În funcţie de intenţiile tale şi de mărimea solarului, îţi vor trebui mai multe sau mai puţine materiale. Oricum, pentru ca plantele să crească aşa cum trebuie, înălţimea solarului trebuie să fie de 4-6 metri.
Procesul de construcţie nu este unul foarte dificil. Prima oară se amplasează barele de lemn care vor ţine loc de pereţi, acestea trebuind introduse în sol la adâncimea de 50 de centimetri şi stabilizate destul de bine. Leagă-i pe toţi cu o grindă. Apoi trebuie să construieşti acoperişul, pentru care trebuie să plasezi alţi stâlpi mai înalţi, pe mijloc. Leagă-i şi pe aceştia cu o grindă mult mai lungă de lemn (pentru acoperiş) şi apoi uneşte-o pe aceasta cu grinzile de pe margine, prin alte grinzi plasate la distanţe egale. Tot ceea ce mai trebuie să faci este să amplasezi folia de carbon şi ai terminat.
O alternativă potrivită pentru un solar mai mic este să foloseşti sârmă plasă pentru pereţi şi acoperiş, oferind solarului o formă circulară. Costurile vor fi cam aceleaşi ca şi pentru un solar din lemn. Pentru mai multă siguranţă şi pentru protecţia împotriva vântului şi a apei, poţi planta un gard viu în jurul solarului, sau nişte parapeţi, dar trebuie să ai grijă ca aceştia să nu fie prea înalţi pentru a nu opri lumina. Odată construit, solarul te poate ajuta ca, în câteva luni, să ai parte de propria cultură de roşii şi alte legume.