Spirulina este o algă care provine din America Centrală, America de Sud şi Africa şi ale cărei beneficii au fost observate de populaţiile acestor zone de multe secole. Aceasta face parte din categoria produselor naturiste, mai exact a tratamentelor naturiste, chiar dacă în ultimul timp importanţa acesteia a fost diminuată de multe tratamente inovative care apar pe piaţă. Caracterul special al spirulinei este dat şi de proprietatea acesteia de a conţine elemente specifice lumii vegetale, dar şi animale.
În comerţ, această algă minune se poate găsi sub mai multe forme, pastile, praf, paste sau fulgi, iar compoziţia acesteia o recomandă pentru tratarea numeroaselor afecţiuni de care poate suferi o persoană. Spirulina conţine cantităţi foarte mari de fier, proteine şi beta-caroten, vitaminele B1, B2, B3, B6, B7, B8 şi B12, vitamina D, K, E sau vitamina H, magneziu, mangan, zinc, dar şi multe alte elemente necesare dezvoltării sănătoase a organismului.
Cele mai multe sfaturi pe care le auzim de la orice medic sunt cele de a avea grijă ce mâncăm şi cum anumite alimente ne pot afecta sănătatea. Spirulina a fost folosită nu doar pentru proprietăţile medicinale cât şi pentru cele nutritive, astfel consumarea unor pastile de spirulină îţi poate oferi o stare de vitalitate crescută, o energie şi o stare de bine, dar în acelaşi timp te ajută şi să te protejezi împotriva unor virusuri sau boli. Prezenţa elementului Omega 6 ajută oamenii să lupte împotriva bolilor cardio vasculare, a diabetului dar şi împotriva colesterolului rău. Alt factor important în utilizarea acestui aliment sau supliment este dat de prezenţa beta-carotenului ce ajută în menţinerea unei vederi sănătoase, dar şi a pielii, oaselor şi dinţilor.
Un alt domeniu în care spirulina îşi face simţită prezenţa destul de mult este cel al dietelor, al bătăliei cu surplusul de kilograme. Compoziţia bogată în vitamine D, E, K dar şi cupru, iod, seleniu, fosfor vin în sprijinul sistemului imunitar, al creierului dar şi a curăţării ficatului, rinichilor sau chiar a întregului organism la prezenţa unor microbi. În ceea ce priveşte avantajele pentru slăbit, spirulina scade pofta de mâncare, accelerează procesul de digestie, protejează şi sprijină flora intestinală dar şi ajută sistemul sanguin să producă mai multe globule albe şi roşii. Faptul că o masă poate fi suplinită cu câteva grame de spirulină face din aceasta elementul esenţial oricărei cure de slăbire pe care o urmezi.
Putem concluziona importanţa spirulinei dar mai ales motivele pentru care este numită minunea pentru sănătate în două categorii: beneficii şi tratamente. Beneficiile acesteia sunt că are mai multe proteine decât ouăle, are mai mult calciu decât laptele, este bogată în fitonutrienti şi antioxidanţi, are majoritatea acizilor graşi necesari organismului, este detoxifiant, controlează apetitul dar este şi un bun antiinflamator.
Tratamentele pentru care este folosită nu sunt puţine deloc, şi avem aici: stresul, oboseala, anxietatea, ajutarea memoriei, controlul colesterolului, prevenirea apariţiei bolilor cardiovasculare, tratarea rănilor, tratarea sau prevenirea alergiilor, diabetului sau sindromul premenstrual acut.
Spirulina o poți găsi aici și se poate consuma de toată lumea, de la copii care nu mănâncă destule legume, până la femeile gravide sau bătrânii care au un regim alimentar special, având un preţ accesibil, de aproximativ 16 lei/30 comprimate de 1000 mg. Administrarea spirulinei se face de regulă cu un comprimat cu jumătate de oră înainte de mesele principale, dar pentru o certitudine în utilizare cereţi sfatul unui medic.