Ghimbirul este un condiment cunoscut şi folosit de sute de ani. Este originar din bucătăria asiatică şi are foarte multe beneficii asupra organismului, putând fi consumat ca atare sau folosit cu scopuri cosmetice, în diverse creme sau măşti de păr şi de faţă.
Ghimbirul adăugat în supe sau ceaiuri este extrem de folositor, mai ales în sezonul rece, pentru că are un efect rapid asupra eliberării căilor nazale şi a decongestionării mucoasei. Deci, dacă simţiţi că vă paşte răceala, puteţi folosi cu încredere acest condiment, ca ajutor şi ca medicament.
Ghimbirul pe care îl folosim noi provine practic din rădăcina acestei plante şi poate fi găsit sub formă de praf uscat sau în formă lichidă, ca suc sau ca ulei. Mâncarea care conţine acest ingredient este mult mai uşor de digerat şi mult mai uşoară. De asemenea, ghimbirul are beneficii asupra tulburărilor abdominale, reglând tranzitul intestinal şi ajutând la eliminarea balonării şi a gazelor.
Sucul sau ceaiul de ghimbir ajută la neutralizarea toxinelor din corp, deci poate fi folosit cu succes în curele de detoxifiere. De asemenea, în curele de slăbire se poate dovedi a fi un ajutor de nădejde, întrucât are capacitatea de a regla pofta de mâncare. De asemenea, consumul de ghimbir este foarte folositor în combaterea riscului de apariţie a cancerului de colon sau a cancerului de stomac.
În special în cazul bolnavilor de astm, consumul de ghimbir poate face minuni, întrucât este recunoscut pentru capacitatea sa de a decongestiona rapid căile respiratorii şi de a ajuta la eliminarea mucozităţilor de la nivelul plămânilor. În răceli şi sinuzite, ceaiul de ghimbir este un aliat de nădejde şi ajută la eliminarea mucusului, ameliorarea răguşelii, scăderea febrei şi calmarea durerilor de gât. Puteţi combina ceaiul de ghimbir cu lămâie sau cu miere de albine.
Pentru persoanele care suferă de rău de mare sau rău de maşină, ghimbirul este un tratament foarte eficient şi rapid. Consumaţi ceai de ghimbir sau puneţi acest condiment în mâncare şi veţi scăpa de ameţeli sau stările de greaţă.
Ghimbirul este foarte eficient pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, în special a circulaţiei periferice. Dacă ştiţi că suferiţi de mâini sau picioare reci, adăugaţi ghimbirul în dieta dumneavoastră zilnică. Şi dacă vă luptaţi cu câteva kilograme în plus, această plantă vă este de folos pentru că ajută la îmbunătăţirea metabolismului, la eliminarea toxinelor din corp şi, deci, la o pierdere mai uşoară în greutate. Ceaiul de ghimbir este un tonic recunoscut şi are efecte terapeutice asupra psihicului uman. În tratamentul depresiilor sau a persoanelor apatice, ceaiul de ghimbir este extrem de eficient. Consumaţi acest ceai, în special dimineaţa, şi veţi constata că este un ajutor la instalarea stării de bine în organism.
În cazul în care aveţi probleme cu diureza, ghimbirul vă poate ajuta să trataţi infecţiile urinare, retenţiile urinare şi chiar şi pietrele de la rinichi. De asemenea, are un rol antiinflamator şi antiseptic, fiindu-i atribuite chiar caracteristici pe care le-ar putea avea un medicament antibiotic. Ghimbirul se foloseşte şi în tratarea reumatismului şi a durerilor de oase, în acest caz fiind recomandate cam 3 căni de tinctură de ghimbir pe zi.
Pe partea estetică, ghimbirul este utilizat pentru căderea părului, fiind foarte eficient chiar şi în cazul persoanelor care suferă de alopecie. De asemenea, este un produs excelent pentru sănătatea şi elasticitatea pielii, de aceea îl regăsim adesea ca ingredient în cremele şi produsele antiaging.