Home / Produse naturiste / Ce trebuie să știi când alegi zdrobitorul cu desciorchinător de struguri?

Ce trebuie să știi când alegi zdrobitorul cu desciorchinător de struguri?

Zdrobitor cu desciorchinător de struguri

Vinul este poate una din cele mai vechi tradiții, care, din fericire, de-a lungul timpului nu a pierit asemenea portului popular sau meșteșugurilor populare.

Cu toate că pasiunea noastră pentru licoarea Bahică se menține de câteva mii de ani, metoda de procesare, de obținere a acesteia a suferit modificări, însă având drept scop îmbunătățirea calității sale și transformarea vinului într-un produs medaliat.

Astfel, dacă în urmă cu câteva zeci de ani strugurii erau zdrobiți în picioare efectiv, astăzi procesarea vinului se face cu utilaje de genul zdrobitoarelor cu desciorchinător de struguri.

Aceste utilaje, unele dintre ele semiprofesionale, pot fi acționate manual sau electric. În cazul celor din urmă locul manivelei fiind preluat de un motor electric, ce pune în funcțiune mașina al cărui rol este de a pregăti strugurii pentru must, pentru ca ulterior acesta să se transforme într-un vin sec, demisec, dulce sau demidulce de România.

Zdrobitorul cu desciorchinător de struguri, mult mai evoluat decât metoda clasică, este mașina care, așa cum îi spune și numele, întâi zdrobește boabele de struguri și apoi desciorchinează.

În mod normal, etapele de obținere a vinului impun întâi desciorchinarea și abia apoi zdrobirea, însă un astfel de aparat este mai scump, poate mult prea costisitor pentru o gospodărie mică, desciorchinătoarea cu zdrobire fiind recomandată pentru culturile de viță de vie mult mai vaste.

La ce trebuie să fii atent când alegi un zdrobitor cu desciorchinător de struguri?

Pe lângă modalitatea de punere în funcțiune, un alt aspect ce trebuie urmărit în cazul unui zdrobitor cu desciorchinător de struguri este calitatea materialelor din care acest utilaj este realizat.

Astfel, în momentul de față, pe piața de specialitate sunt disponibile 3 modele:

1. Zdrobitor cu desciorchinător de struguri finisat cu vopsea specială pentru domeniul alimentar. Vezi aici.

2. Zdrobitor cu desciorchinător de struguri realizat parțial din inox alimentar și parțial din tablă de oțel. Pentru a nu pune în pericol calitatea viitorului vin, genul acesta de utilaj a fost creat având în vedere contactul strugurilor doar cu părțile concepute din inox alimentar. Vezi aici.

3. Și cel mai sigur și mai ușor de întreținut model de zdrobitor cu desciorchinător de struguri, cel realizat în totalitate din inox.

De asemenea, un alt lucru la care un viitor beneficiar trebuie să fie atent este și cantitatea de struguri pe care urmează să o proceseze. În funcție de aceasta se poate achiziționa un zdrobitor cu desciorchinător de struguri semiprofesional, a cărui capacitate poate varia de la 600 la 4000 de kilograme operate pe oră.

Zdrobitorul cu desciorchinător de struguri este un aparat a cărui utilitate se va reflecta nu doar în calitatea produsului final, a vinului, ci și în timpul economisit prin punerea acestuia în funcțiune.

Zdrobitorul cu desciorchinător de struguri are rolul de a presa boaba de strugure, fără însă a deteriora coaja acesteia, semințele din interior sau ciorchinii pe care boabele sunt prinse.

* Știați că dacă boabele de struguri nu sunt zdrobite cât încă sunt pe ciorchine procesul de fermentație în vederea obținerii vinului nu va fi declanșat.

Deschiorchionarea este o etapă foarte importantă mai ales atunci când se dorește obținerea unor vinuri aromatice sau a unor vinuri roșii de calitate superioară, precum și atunci când strugurii sunt culeși mai devreme decât ar trebui. Desciorchinarea nu este obligatorie atunci când nu ai mari pretenții de la vinul pe care urmează să-l obții.

S-ar putea sa iti placa si

propolis

Propolisul – un scut pentru organismul nostru

Cu siguranţă, ai auzit până acum despre propolis. În mintea ta, propolisul are legătură cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *