Home / Sfaturi agricultura / Salcia energetica

Salcia energetica

salcie energeticăSalcia energetică este o specie foarte atractivă, reprezentând o afacere productivă și în același timp ecologică. Acest lucru se datorează costurilor foarte mici de producție, duratei mari de exploatare a investiției și productivității ridicate la hectar.

Salcia poate fi exploatată ca sursă energetică alternativă. Este de remarcat faptul că fiecare formă poate fi exploatată diferit. Este vorba de folosirea tocăturii de salcie pentru termocentrale și a peleților pentru centralele casnice. Proprietatea principală a lemnului de salcie este aceea că puterea calorică are un nivel foarte ridicat, de 4.900kcal/kg. Prin urmare, combustibilul obținut este la fel de eficient precum gazele naturale, cărbunele sau uleiul. Avantajul acestui tip de combustibil în fața cărbunilor este cantitatea aproape de zero de emisii poluante obținută la ardere. În acest mod cultura de salcie energetică se încadrează perfect în rândul surselor alternative de energie, precum centralele eoliene sau panourile solare.

Salcia energetică își are originile în zona baltică, în Suedia. Astfel, plantei îi priesc zonele reci și umezeala, dar se adaptează bine și la solurile din România. Investiția inițială a afacerii este una destul de mică, plantarea unui hectar de salcie energetică ajungând la prețul de 1700-2000 de euro. De partea cealaltă, producția este una medie, de 30-40 de tone sau chiar mai mult. Odată plantată, cultura va produce constant timp de aproape 30 de ani.

Există mai multe specii de salcie energetică, fiecare oferind proprietăți speciale. Una dintre cele mai răspândite specii este Tora. Aceasta se remarcă printr-o producție ridicată și o rezistență mare în fața ruginii frunzei și dăunătorilor. O altă specie populară este Tordis. Aceasta se remarcă și ea prin rezistența la dăunători, iar în plus are o creștere extrem de rapidă, încă din primul an ajungând la înălţimi de peste 4 m. Alte specii sunt Sven, Inger sau Jorr.

Un avantaj suplimentar al culturilor de salcie energetică este acela că au capacitatea de a prelua anual 20-30 t/ha de nămol provenit din epurarea apelor reziduale. Prin urmare, epurarea se face natural, ecologic și sunt salvați foarte mulți bani care ar fi trebuit investiți în epurarea biologică.

Plantarea salciei se poate realiza în orice tip de zonă, de la terenuri în pantă, terenuri mlăștinoase periodice sau permanente etc. Datorită capacității mari de evapotranspiraţie care ajunge la 15-20 de litri de apă pe zi, salcia poate salva hectare întregi de terenuri aflate în paragină.

Plantarea butașilor se face în pepenării acreditate datorită faptului că specia este înregistrată. Prin urmare, trebuie respectate o serie de reglementări. La nivelul UE culturile de plante energetice sunt subvenționate, însă fiecare țară are propria metodologie. În plus, se pot obține subvenții suplimentare anuale, la fel în cazul altor culturi agricole. Recoltarea se poate face la interval de 2 ani sau anual, ultima variantă dovedindu-se a fi mai avantajoasă dacă se realizează din noiembrie până în februarie sau martie, după caz.
În concluzie, salcia energetică reprezintă un combustibil foarte apreciat la nivel european și prezintă o serie lungă de avantaje de exploatare, culturile putând fi transformate în afaceri profitabile.

S-ar putea sa iti placa si

Pregătirea grădinii de legume

Pregătirea grădinii de legume pentru primăvară

Dacă ești pasionat de grădinărit, probabil că te-ai gândit deja că ar fi practic să …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *