Pentru că organismul nostru este din ce în ce mai obosit şi mai expus poluării şi radicalilor liberi, nu e de mirare că ne confruntăm tot mai des cu probleme de sănătate sau cu dezechilibre ale sistemului imunitar. Dacă vrem să ne alimentăm corect şi cât mai eficient, este bine să fim cât mai informaţi în acest domeniu şi să recunoaştem alimentele care au puteri miraculoase asupra organismului nostru. Nutriţioniştii şi oamenii de ştiinţă se află într-o continuă căutare şi cercetare, pentru ca noi să avem o dietă cât mai sănătoasă şi cât mai bogată în vitamine, minerale, proteine, fibre şi orice alte substanţe avem nevoie pentru o bună funcţionare. Unele alimente cu rol detoxifiant sunt arhicunoscute, altele stau mai în umbră. Ridichea neagră este un aliment care nu se bucură de aceeași notorietate precum surata ei mai mică şi mai rozulie. Însă, beneficiile ei asupra organismului sunt foarte importante, iar rolul ei detoxifiant nu trebuie trecut cu vederea.
Ridichea neagră este un puternic detoxifiant mai ales pentru ficat. Ea ajută la producerea de bilă şi contribuie la buna funcţionare a ficatului, grăbind regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, acţionează eficient şi asupra rinichilor şi împiedică formarea de pietre sau dobândirea de infecţii urinare. În cazul în care aţi contactat o infecţie urinară, consumul de ridiche neagră vă ajută să suportaţi mai uşor durerile şi arsurile din timpul urinării. La nivelul intestinelor şi al digestiei, acest aliment acţionează într-un mod foarte eficient. Ajută la menţinerea sănătoasă a florei intestinale şi previne tulburările digestive, cum ar fi constipaţia. Un consum regulat de ridiche neagră ajută la eliminarea gazelor abdominale şi a durerilor abdominale sau a balonării.
Pentru bolile sezonului rece, precum gripa, răceala, tusea seacă, durerile în gât, ridichea neagră este un medicament foarte eficient. Poate fi consumată ca atare, în combinaţie cu miere de albine sau fiartă şi făcută suc. Are proprietăţi de vindecare asupra căilor respiratorii şi protejează de infecţii viitoare. Şi în cazul persoanelor cu probleme de tensiune, ridichea neagră ajută, pentru că este bogată în potasiu. Astfel, tensiunea arterială se reglează, iar fluxul sanguin este normalizat.
În cazul în care vă confruntaţi cu dezechilibre hormonale sau cu tulburări ale glandei tiroide, este bine să consumaţi ridiche neagră pentru că vă ajută să vă reglaţi organismul. De asemenea, această legumă are rolul de a opri dezvoltarea cancerului, mai ales al celui din zona intestinelor, stomacului, colonului etc.
Ridichea neagră poate fi folosită şi în scop cosmetic, pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii. În cazul unor eczeme sau în caz de piele excesiv de uscată, se poate folosi o mască pe bază de ridiche neagră. Se dă prin răzătoare o ridiche neagră şi se amestecă cu miere de albine, până când se obţine o pastă ce poate fi aplicată pe faţă. Se spală tenul cu grijă, se usucă şi apoi se aplică masca. Se lasă cam 15 minute, după care se clăteşte cu apă călduţă. Cele mai multe persoane au spus că au resimţit usturimi în timpul aplicării măştii, dar că, după înlăturare, tenul a rămas radiant, curat şi revigorat. Această mască ar trebui utilizată cam o dată pe săptămână.
Ridichea neagră are un gust puternic, unii spun că seamănă cu muştarul, de aceea nu este pe placul tuturor. Însă, merită încercată, mai ales că are atâtea beneficii pentru organismul nostru.