Mierea Manuka este cunoscută în întreaga lume pentru proprietăţile vindecătoare pe care le are. Aceasta este produsă cu ajutorul nectarului florilor arbuştilor Manuka, despre care se spune că sunt capabili să combată numeroase infecţii. Aceşti arbuşti se regăsesc în Australia şi Noua Zeelandă, iar mierea extrasă din nectarul lor se utilizează în tratarea afecţiunilor, în mod tradiţional, încă din antichitate. Surse oficiale informează că acest produs a fost menţionat şi în urmă cu 4000 de ani, însă cele mai noi descoperiri arată că mierea Manuka are capacitatea de a întări sistemul imunitar şi de a oferi o rezistenţă ridicată împotriva bacteriilor.
În lumea medicală, principala îngrijorare este legată de rezistenţa bacteriilor la antibiotice, motiv pentru care specialiştii sunt în căutarea unor soluţii pe termen lung, atât în medicina tradiţională cât şi în cea alternativă. Acest tip de miere se regăseşte în întreaga lume, oferind tuturor persoanelor acces la o soluţie naturală, extrem de eficientă împotriva infecţiilor din organism.
Mierea Manuka de uz medical s-a dovedit a fi cea mai eficientă, iar cercetătorii au petrecut o perioadă îndelungată căutând răspunsuri concrete în legătură cu acest produs miraculos. Principalele proprietăţi descoperite ale mierii sunt cele antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii, antimicrobiene, antifungice, antibacteriene, etc. De asemenea, mierea Manuka are un factor UMF (Unique Manuka Factor) foarte ridicat, cu un nivel maxim de activitate de 25. Gustul acesteia este picant, uşor mentolat şi foarte puternic, astfel încât diferenţa dintre mierea obişnuită şi mierea Manuka este uşor de sesizat.
În ceea ce priveşte mierea pusă la dispoziţie de către producătorul Sonnentor, aceasta provine din Noua Zeelandă şi este oferită publicului general în parteneriat cu Bernhard Schneider, un susţinător activ al rezervaţiei din această zonă. În Noua Zeelandă, indigenii Maori sunt cunoscători ai efectelor pe care le are mierea Manuka asupra organismului, motiv pentru care încearcă să protejeze albinele producătoare de miere, astfel încât acestea să găsească tot ce au nevoie în interiorul rezervaţiei şi să nu fie nevoite să migreze în scopul găsirii hranei.
Pentru susţinerea sistemului imunitar, consumul mierii Manuka este recomandat într-o cantitate relativ mică. Specialiştii recomandă o linguriţă pe zi oricărei persoane, indiferent dacă aceasta este expusă la consumul de antibiotice sau nu. Deşi, chiar şi mierea pe care o întâlnim în supermarketuri sau la producătorii individuali este foarte sănătoasă şi este recomandată de către medici în defavoarea zahărului, mierea de Manuka este cunoscută ca fiind un produs cu proprietăţi miraculoase. Aceasta se foloseşte nu doar pentru a spori eficienţa sistemului imunitar, ci şi pentru a vindeca afecţiunile pielii, precum ciupercile, herpesul, arsurile sau infecţiile.
Procesul de vindecare este mult accelerat cu ajutorul acestui produs, acţionând ca o barieră împotriva bacteriilor care favorizează dezvoltarea şi persistenţa infecţiei. Mai mult decât atât, aceasta se foloseşte în prevenirea şi tratarea cancerului împreună cu alte metode mai agresive din punct de vedere medicamentos, reducerea nivelului de colesterol, reducerea inflamaţiilor din organism, tratarea infecţiilor sinusurilor, a afecţiunilor gastrointestinale, a diabetului, etc. Toate aceste calităţi ale mierii Manuka se datorează conţinutului său de Methylglyoxal.