Home / Produse naturiste / Limba cerbului și beneficiile ei asupra organismului

Limba cerbului și beneficiile ei asupra organismului

limba-cerbuluiLimba cerbului este o plantă medicinală renumită pentru efectele benefice asupra bilei. Planta este apreciată la nivel internațional mai ales datorită favorizării evacuării bilei, fiind integrată în tratamentele pentru această afecțiune.

Frunzele plantei sunt asemănătoare cu o limbă, de-a lungul timpului existând legende potrivit cărora acestea puteau fi folosite pentru a oferi bărbaților cuvintele potrivite prin care să convingă femeile să se căsătorească. În unele zone planta încă este considerată ca aducătoare de noroc în dragoste.

Limba cerbului face parte din specia ferigilor și crește în zonele umbroase din pădurile de foioase.
În ziua de astăzi planta este folosită atât în stare naturală, cât și sub formă de infuzie, fiind vândută pentru a fi servită pe post de ceai. Studiile au arătat însă că atunci când este uscată planta își pierde din efectele benefice, fiind mult mai bine de consumat în stare naturală.

Printre întrebuințările cele mai întâlnite se numără cea de adjuvant pentru bilă, de grăbire a vindecării rănilor sau pentru probleme digestive.

Frunzele pot fi folosite și pentru bolile pulmonare datorită efectelor pozitive de calmare a tusei și curățării căilor respiratorii. Planta reduce în același timp și febra, crescând starea de confort. Totodată frunzele sunt eficiente și pentru combaterea diareei.

În ceea ce privește utilizarea externă, planta poate fi folosită pentru vindecarea rănilor și are efecte surprinzătoare asupra înfrumusețării părului. Atunci când este folosită pentru păr, este recomandat să se aplice sub formă de infuzie. Rezultatele se văd încă de la prima aplicare, părul căpătând volum și rămânând mătăsos pentru o mai lungă perioadă de timp înainte de a se îngrășa. În același timp, datorită efectului astringent planta are efecte benefice și asupra seboreei. Pentru infuzii se recomandă ca frunzele să fie culese cu tot cu pețiol. În cazul aplicării asupra rănilor se recomandă folosirea rizomului. Acesta se leagă deasupra rănilor și favorizează închiderea și cicatrizarea. În același timp, aplicarea rizomului pe ureche reduce durerea. O utilizare mai veche din bătrâni era aceea de fierbere în rachiu și folosire pentru a vindeca hernia. Planta poate fi găsită aici, sub formă de ceai.

ceai limba cerbului

Toate aceste utilizări au fost și sunt în continuare posibile datorită conținutului ridicat de enzime, vitamine și tanin. Taninul este o substanță solubilă în apă, cu efect astringent.

Limba cerbului este o plantă medicinală folosită pentru vindecarea alternativă, așa că înainte de începerea unui tratament este necesar un consult la cabinetul medicului de familie. Acest lucru este recomandat mai ales datorită faptului că planta poate avea drept efect distrugerea vitaminei B1. În același timp, este posibil ca pe lângă folosirea plantei să fie necesară și aplicarea unui tratament medicamentos.

În concluzie, limba cerbului este o plantă recunoscută pentru efectele benefice asupra organismului, atât la nivel intern, cât și la nivel extern. Frunzele sale se recomandă a fi utilizate în special în stare naturală, dar efectele pozitive apar și atunci când sunt folosite sub formă de infuzie. Planta a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea rănilor, problemele respiratorii și cele digestive. În același timp, planta este folosită astăzi pentru înfrumusețarea părului și combaterea seboreei datorită aspectului astringent.

S-ar putea sa iti placa si

lemnul dulce

Lemnul dulce – o plantă minune

Medicina naturistă este într-o continuă cercetare şi căutare de plante cu cât mai multe efecte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *