Goji este un fruct de origine asiatică cunoscut a fi cel mai bogat în nutrienți. Acesta este folosit de mii de ani în cultura chineză atât ca aliment, cât și în scop medicinal. De-a lungul timpului a fost denumit fructul tinereții eterne. Goji este apreciat și astăzi în special pentru conținutul mare de antioxidanți.
În mod surprinzător, acesta conține toată seria de aminoacizi esențiali, fiind astfel foarte prietenos cu organismul și ajutându-l să își păstreze sănătatea.
După cum spuneam la început, Goji este apreciat în primul rând pentru aportul mare de antioxidanți. În traducere, acesta reprezintă un adevărat scut împotriva îmbătrânirii, ajutând la regenerarea celulelor și luptând împotriva radicalilor liberi. Datorită acestui lucru, fructul ajută la prevenirea multor boli, printre care și cancerul. În același timp, acesta sprijină sistemul imunitar și ajută la stabilirea echilibrului intern.
Un efect major este cel asupra protejării organelor, mai ales rinichilor și ficatului. Goji poate fi folosit, astfel, drept un supliment natural pentru protejarea ficatului.
Un alt efect cunoscut este cel asupra vederii. Goji protejează ochii de bolile comune și previne apariția glaucomului și cataractei. În același timp, acesta îmbunătățește vederea. Sistemul circulator se bucură de asemenea de beneficiile fructului, acesta susținând reducerea colesterolului, reglarea tensiunii și îmbunătățirea generală a circulației.
Printre altele, Goji mai are efecte benefice asupra fertilității, pierderilor de memorie, problemelor urinare și detoxifierii.
Toate aceste efecte pozitive sunt posibile datorită compoziției ideale la nivel nutrițional a fructului.
Goji deține recordul pentru fructul cu cel mai mare conținut de proteine și vitamina C. Aceasta din urmă se găsește într-un conținut de 400 de ori mai mare decât în cazul portocalelor, atunci când fructul este servit în formă proaspătă.
Fructul de Goji este bogat și în minerale și fibre, din compoziția sa putând enumera printre altele fierul, calciul, seleniul, zincul etc. Conținutul de fier este de 10 ori mai mare decât în cazul spanacului.
Nu în ultimul rând, Goji conține substanțe antiinflamatoare și antibacteriene. Pachetul nutrițional este astfel cu adevărat impresionant.
Fructele de Goji se pot găsi sub formă naturală, uscată sau de suc. Cel mai adesea, acestea sunt comercializate sub formă uscată, semănând cu stafidele. Fructele au semințe mici în interior. Goji poate fi servit atât ca gustare separată, cât și în asociere cu iaurturi, salate sau cereale. Adăugat în smoothie-uri, acesta va îmbunătăți considerabil aportul de substanțe nutritive. Fructul are o aromă naturală dulce care lasă în urmă un gust de plantă medicinală.
În ceea ce privește doza, este recomandat să fie consumate 2-3 grame zilnic, deși în zone precum China sau Tibet fructele sunt introduse în consumul zilnic, iar doza este mult mai ridicată. Capacitatea de absorbție poate diferi însă de la un spațiu la altul.
În concluzie, Goji este un fruct miraculos. Atunci când este introdus în alimentație, acesta funcționează ca un supliment alimentar excelent, cu o compoziție bogată în antioxidanți, minerale, vitamine și proteine. Fructul are efecte benefice asupra întregului organism, funcționând ca un adevărat scut împotriva îmbătrânirii și ajutând în același timp sistemul imunitar, sistemul circulator, vederea și stabilirea unui echilibru nutrițional. Poți găsi aici fructul de goji.