Home / Sfaturi agricultura / Cum ridici un tunel de folie?

Cum ridici un tunel de folie?

Un asemenea adapost pentru plante este usor de facut. La construirea scheletului folosesti nuiele de alun ori salcie, pentru ca sunt cele mai elastice, fier-beton de 6mm diametru sau tevi PVC subtiri pe care le infigi la distanta variabila 50-130 cm lungime, fiindca o buna parte intra in pamant, pentru a asigura stabilitatea constructiei. Peste acest schelet intinzi folia si o fixezi pe deasupra cu sarma galvanizata de cam 2mm grosime. Totodata la baza folia se asigura prin ingroparea marginilor in santuri facute de-a lungul tunelelor. In capetele constructiei aduni folia, o strangi, o legi bine si o fixezi de sol in prelungirea tunelului.

tunel de folieUn fel de adapost jos, atipic ce-i drept, dar practic il obtii dintr-un cadru de sipci de 2,5m lungime, 1,5m latime si 20-25cm inaltime, pe care intinzi folie. Panoul se aseaza deasupra straturilor inainte sau imediat dupa semanat si favorizeaza crearea unui microclimat benefic plantelor. Temperatura in interiorul spatiului protejat poate fi si cu 5 grade Celsius mai ridicata decat in spatiul exterior, ceea ce contribuie la creearea unui microclimat potrivit pentru germinarea semintelor si rasarirea micilor plante. Acest cadru este folositor si in caz de grindina. Deasupra lui, la o oarecare inaltime poti amplasa si umbrari din presuri, rogojini sau alte materiale de protectie.

Sfat:

Daca nu iti ajunge folia sau vrei o peticesti un loc, o poti lipi cu fierul de calcat. Pe o scandura lata suprapui marginile celor 2 straturi de folie pe care vrei sa le imbini. Peste ele intinzi o bucata de panza pe care o calci de mai multe ori cu fierul de calcat nu foarte incins. Partile sudate vor fi mai rezistente la presiunea vantului.

Sursa: Practic Special

S-ar putea sa iti placa si

Pregătirea grădinii de legume

Pregătirea grădinii de legume pentru primăvară

Dacă ești pasionat de grădinărit, probabil că te-ai gândit deja că ar fi practic să …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *