Home / Produse naturiste / Catina – planta minune pentru sănătate

Catina – planta minune pentru sănătate

cătinaCătina este o plantă cu numeroase efecte benefice asupra sănătății, care crește sub formă de arbust. Cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile sale, aceasta nu a fost totuși plantată pe suprafețe întinse din cauza dificultății de recoltare. Fructele de cătină pot fi recoltate doar manual.
Din punctul de vedere al necesităților, arbustul are nevoie, în primul rând, de foarte multă lumină. Este recomandat ca lotul pe care se află plantația sa fie expus în partea sudică și sud-estică. Cătina este rezistentă atât la frig, cât și la căldură sau chiar secetă. Prin urmare, arbustul se adaptează bine la condițiile din țara noastră atât timp cât se ține cont de câteva aspecte.

Perioada de plantare este toamna sau primăvara. Primăvara este totuși mai propice, cele mai bune rezultate fiind obținute dacă plantarea se face imediat după topirea zăpezii.
Înainte de plantare, puietul trebuie mocirlit. Procesul constă în înmuierea rădăcinii plantei, folosind o compoziție omogenă specială. Aceasta este formată din balegă de vacă, argilă, pământ galben și apă.
Puieții sunt plantați în gropi de 60 de cm lungime, lățime și adâncime. Recomandarea este ca pe fundul gropii să fie pus bălegar putred, iar spre suprafață îngrășământ complex, lăsând un spațiu de 15-20 cm față de tulpina puietului, în vederea protejării rădăcinilor.

După plantare, se sapă în jurul tulpinii pentru a se turna 30 de litri de apă. La absorbția completă, zona este acoperită cu pământ uscat. De asemenea, trebuie asigurat un spațiu de 1,2 m în jurul puietului, spațiu în care trebuie să se aibă grijă ca nicio altă plantă sau buruiană să nu crească.

Urmând modelul de irigare folosit la plantare, se vor efectua udări de cel puțin patru ori pe an la fiecare puiet în cazul unui an secetos, iar în cazul unui an ploios se vor efectua două sau trei udări. Pe parcursul primilor ani de viață ai arbustului este important ca nicio buruiană să nu îi aducă umbră. Pe parcursul toamnei, tulpina arbustului se va acoperi cu folie de polietilenă, ce urmează a fi înlăturată primăvara. Rolul foliei este de a proteja tulpina împotriva rozătoarelor.
La îndepărtarea ramurilor uscate se va avea grijă ca locul tăiat să fie uns cu mocirlă având compoziția folosită și la plantare.

Arbustul va începe să rodească începând cu al treilea sau al patrulea an de viață, uneori chiar începând cu al cincilea an. O plantație de cătină are un timp de productivitate de până la 20-30 de ani, timp în care nu va necesita îngrijiri speciale. Producția de fructe este de 5 kg de fructe pentru fiecare arbust, începând din al patrulea an. În ceea ce privește culesul, în primul an de rodire se va tăia doar surplusul crengilor pe care sunt boabe de cătină. Boabele de pe scheletul de bază si de pe crengile de la baza coroanei vor fi lăsate nerecoltate până în momentul în care temperatura scade până la minus 19 grade celsius. Atunci va fi pusă o prelată sub arbust, care va fi bine scuturat, boabele urmând să cadă pe acea prelată.
În concluzie, arbustul de cătină este relativ ușor de crescut atât timp cât i se oferă condițiile necesare de lumină și apă și este protejat de buruieni și rozătoare. Arbustul este unul rezistent la condițiile din țară și nu necesită îngrijire specială față de alți arbuști.

Ulterior cătina poate fi combinată cu miere, constituind un aport de vitamine necesar organismului. Cătina conține o cantitate impresionantă de vitamina C și este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali. Totodată conține vitamina A, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, fier, beta-caroten, dar și complexul de vitamine B, E, P, K, F. Cu doar două lingurițe de cătină pe zi, îi asiguri organismului necesarul de vitamine și minerale pentru întărirea sistemului imunitar, a unghiilor, a firului e păr, etc.

cătina cu miere

S-ar putea sa iti placa si

lemnul dulce

Lemnul dulce – o plantă minune

Medicina naturistă este într-o continuă cercetare şi căutare de plante cu cât mai multe efecte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *