Home / Stiri agricultura / Sprijin suplimentar pentru masura de agromediu

Sprijin suplimentar pentru masura de agromediu

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte fermierilor care intenţionează să depună cereri de plată pe suprafaţă că pot beneficia de un sprijn suplimentar pentru măsura de agromediu, dacă optează pentru acest pachet financiar şi dacă respectă condiţiile de eligibilitate.
Sprijnul financiar pentru măsura de agromediu se acordă pentru următoarele pachete:
• P1 – Pajişti cu înaltă valoare naturală – 124 euro/hectar
• P2 – Practici agricole tradiţionale – 58 euro/ hectar
• P3 – Pajişti importante pentru păsări
3.1 – Crex crex – 209 euro/ hectar
3.2 – Lanius minor şi Falco vespertinus – 101 euro/ hectar
• P4 – Culturi verzi – 130 euro/ hectar

Plăţile pentru agromediu sunt stabilite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi sunt acordate, anual, pentru suprafeţele de teren agricol situate în zone eligibile. Condiţiile generale de eligibilitate pentru acordarea plăţilor de agromediu sunt aceleaşi ca şi pentru obţinerea plăţilor directe pe suprafaţă (SAPS), în plus pentru această măsură fiind necesară respectarea unor cerinţe de bază suplimentare.

Astfel, suprafaţa minimă a terenului utilizat de fermier trebuie să fie de 1 ha şi să fie compusă din parcele agricole de cel puţin 0,3 ha. Fermierii trebuie să respecte pe toate parcelele agricole din exploataţie Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi cerinţele minime privind utilizarea produselor de protecţia plantelor şi a fertilizanţilor.

Este important de precizat că fiecare fermier, solicitant al plăţii pentru agromediu, trebuie să ţină evidenţa lucrărilor în fermă prin completarea unui caiet de agromediu, specific pentru fiecare pachet în parte. Fermierul trebuie să păstreze acest caiet pe toată perioada angajamentului, iar în cazul unui control din partea APIA să-l prezinte inspectorilor pe teren.

APIA a lansat în data de 1 martie 2010, campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, până la data de 17 mai 2010, o singură cerere de plată. Pentru depunerea cererilor de plată începând cu data de 18 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.
Informaţii suplimentare pe pagina web a APIA www.apia.org.ro

S-ar putea sa iti placa si

Gerald Schweighofer

Gerald Schweighofer – austriacul care ne lasă fără păduri

Gerald Schweighofer este deţinătorul Holzindustrie Schweighofer care face parte din Grupul Schweighofer. Compania îşi are …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *