Home / Stiri agricultura / Ce ajutoare primesc fermierii loviți de calamitățile hidrometeorologice extreme?

Ce ajutoare primesc fermierii loviți de calamitățile hidrometeorologice extreme?

fermieri

Dacă până acum câțiva ani agricultorii care se confruntau cu probleme provocate de calamitățile hidrometeorologice găseau mai greu sau deloc ajutor din partea statului, în momentul actual există mai multe hotărâri guvernamentale care urmăresc să acorde ajutorul necesar. Una dintre acestea a fost lansată chiar la sfârșitul lunii aprilie și privește acoperirea unor perioade din 2015.

Printre calamitățile pentru care se primesc ajutoare compensatorii se numără grindina, ploile torențiale, viiturile, inundaţiile, infiltrațiile de apă produse de ploi torenţiale, vântul puternic, căderile masive de zăpadă sau înghețul.

Pentru a putea beneficia de aceste ajutoare, producătorii agricoli trebuie să se încadreze într-una dintre categoriile persoanelor fizice care dețin certificat de producător, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor familiale sau individuale, persoanelor juridice sau asociațiilor de diferite tipuri.

Cererile de ajutor se fac în general la primărie sau la Direcțiile pentru agricultură județene. Primăria ar trebui să dețină informațiile necesare, astfel încât să poată îndruma agricultorii locali.

Cererile trebuie însoțite de mai multe acte doveditoare a statutului de producător, precum și de un proces verbal de constatare a pagubelor.

În cazul hotărârii actuale, un producător sau o întreprindere va putea să primească cel mult 15000 de euro pe durata a trei exerciții financiare. Sprijinul financiar se calculează pentru fiecare beneficiar în funcție de suprafața/suprafețele cu care este înscris în procesul verbal de constatare a pagubelor.

Sumele oferite pe hectar variază în funcție de tipul culturii, cele mai mari ajutoare fiind oferite pentru culturile pomicole și pentru cele în spații protejate. Până nu demult, serele și solariile erau excluse de pe lista ajutoarelor compensatorii, valoarea ajutoarelor pentru culturile amintite fiind de 1200 de lei/ha. Cuantumul pentru celelalte culturi este de 700 de lei/ha pentru cartof, 610 lei/ha pentru legumele din câmp și pepeni, 500 de lei/ha pentru plantațiile viticole, 400 de lei/ha pentru sfecla de zahăr, 335 de lei/ha pentru grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță, orz, ovăz, secară, soia, orzoaică, sorg, triticale și 300 de lei/ha pentru căpșuni, respectiv 250 de lei/ha pentru lucernă, muștar sau tutun.

După cum spuneam la început, de câțiva ani sunt valabile aceste ajutoare financiare, dar ele nu sunt singura formă în care statul încearcă să dea o mână de ajutor agricultorilor. În anii trecuți, prin diferite hotărâri, fermierilor le-a fost redus impozitul pe profitul obținut din activitățile agricole. E important să te informezi din timp, astfel încât să poți beneficia de aceste ajutoare ce vin în diferite forme la primărie, trebuind să găsești informațiile de care ai nevoie.

În concluzie, de ceva vreme statul încearcă să vină în ajutorul agricultorilor prin diferite metode gândite astfel încât să le permită acestora să continue producția. Pentru obținerea fondurilor sau profitarea de alte metode compensatorii propuse de Guvern, e necesară depunerea unei cereri la primărie sau, după caz, la Direcția județeană pentru agricultură. Sumele oferite variază în funcție de suprafața culturii, precum și de gradul de afectare. În acest sens, se pregătește un proces verbal de constatare a pagubelor create de calamități. Cel mai important aspect este informarea asupra derulării procesului compensator și modalităților de accesare a ajutoarelor. Totuși, aceste informații ar trebui să fie disponibile la primărie.

S-ar putea sa iti placa si

cultura cepei

Cultura cepei

Ceapa este una dintre legumele cele mai răspândite, fiind folosită în aproape toate zonele geografice …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *