Potrivit statisticilor, in ultimele 12 luni au ramas someri 15000 de angajati din 170000 care lucreaza in industria alimentara. Disponibilizarile au fost rezultatul inchiderii anumitor fabrici,dar si mutarii acestora in tari precum Bulgaria, tara ce a stiut sa speculeze problemele sistemului economic roman, ducand la colaps foarte multe firme prin taxele impovaratoare impuse.
In Romania,numarul celor care se aventureaza sa-si deschida o afacere in industria alimentara este intr-o continua scadere, in timp ce o mare parte din firmele deja existente se chinuie sa isi achite toate taxele la timp. In asemenea conditii agentii economici au fost nevoiti sa gaseasca o solutie rapida pentru a fenta criza,ceea ce au si reusit, si-au mutat afacerile in Bulgaria, unde statul si-a dezvoltat o relatie mult mai prietenoasa cu mediul economic privat. Mai nou a fost infiintata la Ruse, o Camera de Comert si Industrie Bulgaro-Romana, ce sprijina investitorii imigranti si incurajeaza incheierea de parteneriate comerciale intre agentii economici ai celor doua state. Mai mult decat atat pretul chiriilor, al utilitatilor, contributiile la sistemele de asigurari si salariile sunt cu pana la 40% mai mici, iar impozitul pe profit nu depaseste 10%. Paradoxal este faptul ca multi romani care s-au hotarat sa-si mute firmele in Bulgaria, prefera sa isi desfaca marfa tot in magazinele romanesti, unde preturile sunt mai mari, prin urmare si profitul este unul pe masura.
In industria alimentara cei mai multi disponibilizati sunt din domeniul carnii, bauturi racoritoare si dulciuri, morarit si panficatie. Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara(FSIA), Dragos Frumosu se anunta un nou val de destituiri si totodata inchiderea unor firme,fapt ce va conduce la cresterea importurilor alimentare si totodata la noi scumpiri. Ca masura s-a propus scaderea TVA-ului la produsele agricole, dar din pacate insuficienta tinand cont de masurile adoptate de statele vecine…..
In concluzie Romania este o buna piata de desfacere a marfurilor din industria alimentara, dar din pacate nu se poate spune acelasi lucru si despre piata de investitii.
Din pacate tot mai multe firme din domeniul alimentar dau faliment. Scaderea TVA-ului e o idee buna, dar trebuie gasite si alte solutii.