Home / Stiri agricultura / Importanta acordarii de credite pentru agricultura

Importanta acordarii de credite pentru agricultura

Agricultura in Romania  este intr-o continua dezvoltare. Din populatia totala a tarii , doar 1/7 lucreaza in acest domeniu.

 

Considerata in trecut granarul Europei , in prezent agricultura ocupa 6% din produsul intern brut al tarii noastre. La nivel european  , din punct de vedere al tehnologiilor utilizate si productiei actuale , Romania este mult depasita. Avand in vedere ca nu folosim la maxim resursele solului cat si forta de munca , importurile cresc de la an la an in mod alarmant.

Pentru a stopa acest efect , a fost introdusa notiunea de credite pentru agricultura. Acestea se acorda producatorilor agricoli in vederea sprijinirii dezvoltarii agriculturii romanesti.

Scopul acordarii acestor credite pentru agricultura este de a investi pe term lung in utilaje perfomante , in echipamente de irigatie , in construirea unor spatii  adecvate cresterii animalelor, in intretinerea plantatiilor, in aprovizionarea cu hrana , in acoperirea tratamentelor la care sunt supuse animalele etc,toate menite sa sporeasca productia.

credite pentru agriculturaCreditele pentru agricultura difera de la un sector la altul si se determina in functie de nevoile si cheltuielile necesare desfasurarii fiecarei activitati in parte.

Fermierii beneficieaza de un sprijin financiar hotarat de Guvernul Romaniei privind nivelul fondurilor publice acordat pentru aceste credite, ca osciland intre 10 si 30% din volumul lor.

Din aceasta cauza pentru cultura cerealelor acest sprijin variaza intr 10 % pentru  orz si grau , in timp ce pentru porumb , orez , floarea-soarelui,etc valoarea este de 20 %.

In ceea ce priveste valoarea acordata legumelor produse in solarii , aceasta este de 25 %.

In cazul plantatiilor de pomi fructiferi , se acorda sprijnul maxim de 30 %. Sprijinul acordat sectorului zootehnic variaza intre 12 % si 20 %.

Interesul sistemului bancar fata de aceasta industrie a crescut fata de anii precedenti, acum investind in acest domeniu . Ei cofinanteaza proiectele prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, bazandu-se pe faptul ca este foarte greu sa ridici pe picioare o afacere de unul singur.

Conditiile pentru acordarea de credite pentru agricultura si flexibilitatea acestora difera de la o banca la alta.

S-ar putea sa iti placa si

Gerald Schweighofer

Gerald Schweighofer – austriacul care ne lasă fără păduri

Gerald Schweighofer este deţinătorul Holzindustrie Schweighofer care face parte din Grupul Schweighofer. Compania îşi are …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *