In ultima vreme sunt promovate foarte mult produsele bio datorita faptului ca acestea sunt benefice pentru mentinerea sanatatii noastre.
Conform legislatiei Uniunii Europene produsul bio este produsul obtinut in urma a minim 95 % ingrediente ecologice . Aceste produse :
– nu contin aditivi alimentari ;
– solurile folosite in cresterea lor nu sunt tratate chimic ;
– animalele de pe urma carora obtinem diverse produse nu sunt injectate cu hormoni de crestere;
– plantele nu sunt modificate genetic si nici nu sunt supuse iradierii ionizante ;
Avand in vedere faptul ca cererea de produse bio este in continua crestere , agricultura trebuie sa tina pasul si sa produca din ce in ce mai mult . Apar astfel asa numitele ferme bio ce incearca sa profite cat mai mult de ceea ce natura inconjuratoare le ofera , sperand ca in acest fel vor dauna cat mai putin planetei noastre . Obtinerea unor produse prin intermediul carora sa nu producem nici un efect daunator naturii este aproape imposibil . Dar cert este ca se incearca pe cat mai mult posibil minimalizarea acestor efecte negative.
Principalele probleme cu care aceste ferme bio se confrunta au la baza tocmai neputinta folosirii anumitor pesticide in curatarea solului sau prelungirea duratei de viata a unei plante .
In ceea ce priveste bolile care apar la plante sau animale putem afirma ca nu reprezinta o problema majora ca in cazul fermelor conventionale . Acestea sunt tratate fie cu anumite fungicide sau pesticide aprobate de catre Uniunea Europeana care contin o cantitatea foarte mica de elemente daunatoare , fie utilizarea acestora este inexistenta.
Metoda de fertilizare utilizate difera de la o ferma la alta. Pentru fertilizarea unor ferme bio se foloseste ingrasamantul natural ce este reprezentat de resturile animale sau vegetale . Ele se infiltreaza in sol si ajuta la buna crestere a plantelor , fara a dauna , plante ce ulterior pot ajunge hrana pentru alte animale ce vor produce si ele la randul lor ingrasamant si procesul se reia.
Buruienile reprezinta un factor ce da mare bataie de cap persoanelor ce se ocupa de agricultura . Avand in vedere ca pentru produsele bio nu se pot folosi erbicide , principala metoda pe care fermele bio o adopta este distrugerea acestora prin intermediul lucrarilor mecanice sau termice ce se efectueaza asupra solului .
Haideti sa avem grija de sanatatea noastra si sa alegem produsele bio!