Home / Stiri agricultura / Agricultura in Italia

Agricultura in Italia

Italia era cunoscuta ca tara predominant agricola, insa dupa cel de-al doilea raboi mondial a capatat o structura industriala diversificata, in special in zona de nord,cea care are o puternica influenta asupra economiei. Activitatea industriala presupunea 27% din PIB-ul total, comertul, serviciile si finantele 71% si agricultura 2%. Cea mai mare parte din activitatea industriala este in propietatea privata, desi guvernul exercita un control major in marile firme industriale si comerciale. Aproape 35% din suprafata totala a Italiei este acoperita de terenuri agricole sau pasuni. Agricultura in Italia ocupa 4% din forta de munca. Varietatea conditiilor climatice, a solului si altitudinea permit cultivarea diferitelor produse. Una dintre cele mai raspandite culturi este vita de vie, care plaseaza tara intre marii producatorii de vin din lume. La sfarsitul anilor ’80 productia totala de vin a fost de aproximativ 6,4 milioane de tone.

agricultura-in-italiaDe asemenea se numara printe marii producatori mondiali de masline si ulei de masline. Productia de masline de la sfarsitul deceniului a fost de 2,3 milioane de tone si cea de ulei de masline a fost de 468.000 tone. In 2005, alte produse agricole au atins un volum de milioane de tone: 16,7 pentru legume; 12 pentru sfecla de zahar; 10,6 pentru porumb; 7,53 pentru grau; 1,81 pentru cartofi si 1,37 pentru orez. Orzul, secara, anghinarea, ardeiul si pepenii verzi sunt produse mai putin prezente in agricultura din Italia. Cele mai importante produse de gradina sunt maslinele, portocalele, smochinele,curmalele si nucile.

Italia este una din tarile ce a invatat sa isi valorifice resursele agricole la maxim. Desi in anumite regiuni clima este mai uscata, italienii au stiut sa se adapteze conditiilor date si fiecare locuitor ce detine o particica de teren agricol a asigurat plantatiei un sistem de irigare cu picatura, pentru a da roade optime si pentru a practica agricultura in Italia la un nivel inalt.

Comparativ cu agricultura din Italia, in Romania procesul de avansare este mult prea lent, astfel acest sistem de irigare fiind prezent doar in anumite regiuni ale tarii. Desi romanii sunt un popor muncitor si cu potential se pare ca ei inca mai au de invatat anumite lucruri de la italieni pentru ca munca lor sa fie rasplatita pe masura. Poate in cativa ani romanii plecati la munca in Italia se vor intoarce cu un bagaj de cunostinte solid si vor da un nou sens agriculturii romane.

S-ar putea sa iti placa si

Gerald Schweighofer

Gerald Schweighofer – austriacul care ne lasă fără păduri

Gerald Schweighofer este deţinătorul Holzindustrie Schweighofer care face parte din Grupul Schweighofer. Compania îşi are …

One comment

  1. can I work in a farm from Italy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *