Home / Păsări / Rase de găini

Rase de găini

Rase de găiniGăinile sunt poate specia de păsări cea mai răspândită și mai îndrăgită. La nivel mondial există aproximativ 1000 de rase de găini. În țara noastră găinile sunt crescute atât pentru consumul propriu de carne sau ouă, cât și la nivel industrial, în ferme gândite special pentru a crește productivitatea. O categorie restrânsă este reprezentată de crescătorii intersați de frumusețea diferitelor rase. Există astfel standarde bine stabilite ale caracterelor exterioare ale raselor și expoziții speciale organizate periodic.

Creșterea găinilor poate reprezenta o afacere profitabilă datorită numeroaselor foloase ce pot fi comercializate. Cele mai mari câștiguri se obțin din vânzarea de ouă și carne, dar un venit suplimentar poate fi adus și de vânzarea puilor. Chiar și atunci când sunt crescute pentru consumul în interiorul gospodăriei găinile sunt profitabile, acestea ajutând la economisirea unor sume de bani considerabile.
După cum spuneam la început, există mai multe rase de găini, fiecare oferind un anumit beneficiu. Există astfel rase de găini crescute special pentru carne și rase pentru ouă. Cele mai apreciate rase sunt acelea care se cresc ușor și au o productivitate ridicată. Printre speciile cu productivitate bună atât pentru carne, cât și pentru ouă se numără Brahma, Cochin și Sussex.
Găinile Brahma se remarcă printr-o greutate de peste 4 kg și o productivitate de peste 130 de ouă pe an. Acestea au corpul mare, un piept dezvoltat și picioare acoperite cu pene mari care atână.
Găinile Cochin se disting în primul rând prin penele albe și pufoase care le acoperă întreg corpul, inclusiv picioarele. Corpul acestora este masiv, ajungând la peste 4 kg. Productivitatea de ouă este de aproximativ 100 de ouă pe an.

Găinile Sussex au una dintre cele mai mari productivități de ouă, ajungând chiar și la 230 de ouă pe an. În plus, acestea au peste 3 kg, oferind o cantitate generoasă de carne.

În țara noastră rasele Brahma și Cochin nu se numără printre cele mai populare. Cele mai răspândite în gospodării sunt Gâtul golaș de Transilvania, Plymouth Rock, New Hampshire, Rhode Island, Sussex.
Rasa mixtă cea mai populară este Plymouth Rock. Aceasta are o producție de până la 200 de ouă pe an și cântărește peste 3 kg, fiind utilă și pentru carne.
Gâtul golaș de Transilvania este o altă rasă întâlnită des. Aceasta se distinge prin faptul că are gâtul, pieptul și gusa lipsite de pene. Rasa este potrivită mai degrabă pentru producția de ouă, oferind între 130 și 170 de ouă pe an.
Rhode Island este o găină care produce peste 200 de ouă pe an. Păsările se remarcă prin penajul ruginiu, iar cocoșii pot avea și pene negre pe coadă și aripi. La nivel mondial aceasta este poate cea mai răspândită rasă.
New Hamshire este găina roșcată cu pene albastre sau negre pe coadă. Aceasta are o producție anuală de 160-240 de ouă și cântărește de obicei mai mult de 3 kg.
În concluzie, găina este unul dintre animalele cele mai îndrăgite și folositoare pentru om. Există rase pentru carne, ouă sau mixte, în funcție de producția fiecăreia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *