Home / Păsări / Îngrijirea găinilor

Îngrijirea găinilor

Îngrijirea găinilorGăina este o specie de pasăre docilă și foarte îndrăgită. Aceasta s-a adaptat de-a lungul timpului la condițiile de creștere oferite de om, ajungând astăzi să fie, poate, cea mai răspândită specie de animal de curte.
Găina nu are pretenții foarte mari, cerând doar câteva condiții de bază. În schimb, cunoașterea legăturii dintre condițiile oferite și productivitate reprezintă un aspect foarte important.

La fel ca în cazul oricărui animal de curte, aceasta necesită în primul rând acoperirea nevoii de apă, hrană și adăpost. Apa reprezintă unul dintre aspectele cele mai importante din creșterea găinilor, fiind esențială pentru sănătatea acestora și aflându-se în legătură directă cu producția de ouă. În plus, scăderea consumului de apă atrage dupa sine și scăderea consumului de furaje.

Hrana oferită poate fi atât comercializată, cât și procurată în gospodărie. Dacă se dorește obținerea unei productivități ridicate este necesar ca, pe lângă acoperirea nevoilor nutriționale de bază, să se suplimenteze alimentația cu vitamine și substanțe speciale din comerț.

Un amestec potrivit pentru găini trebuie să includă toate tipurile de substanțe hrănitoare, respectiv proteine, glucide, grăsimi, minerale etc. Este recomandat ca furajul să conțină cel puțin două dintre elementele următoare. Grăunțele de cereale reprezintă ingredientul cel mai important. Acestea pot ocupa 65% din amestec și pot proveni din porumb, orz, grâu etc. Grăunțelor le pot fi asociate nutrețuri din proteine vegetale precum mazărea, tărâțele, lucerna sau semințele, nutrețuri din proteine animale precum făina de pește sau zerul în proporție de cel mult 4%, nutrețuri minerale cum sunt creta furajeră sau varul stins de cel puțin 6 luni în proporție cel mult de 8%, precum și vitamine.

Bineînțeles, cantitatea de hrană diferă în funcție de tipul de rasă. Astfel, găinile pentru ouă au nevoie de o cantitate de 110 – 115 g de furaj, cele mixte au nevoie de 140 g, iar cele grele pentru carne au nevoie de 160 – 180 g de hrană pe zi.

În ceea ce privește adăpostul, acesta ar trebui să asigure condițiile optime atât pe timpul verii, cât și pe timp de iarnă, să ofere posibilitatea de mișcare etc. Pe timpul verii găinile pot umbla fără probleme prin curte, fără a fi necesară pregătirea unui adăpost special. Pe timp de iarnă însă este nevoie de asigurarea unui spațiu adaptat pentru o anumită temperatură. Căldura din adăpost influențează direct producția de ouă, dar nu numai. Aceasta are influențe și asupra consumului de hrană sau a sănătății. Temperatura optimă pentru producția de ouă este de 13 grade. De altfel, scăderea temperaturii sub 10 grade poate afecta sănătatea găinilor. Prin urmare va fi necesar ca adăpostul să fie izolat termic și să se acorde o atenție sporită în zona ușilor și ferestrelor, acolo pe unde poate intra aerul rece.

Sănătatea păsărilor mai depinde, pe lângă asigurarea apei, hranei și adăpostului, de verificarea periodică împotriva paraziților externi de tipul căpușelor, precum și de asigurarea de vaccinuri împotriva unor boli sezoniere sau a unor viruși cunoscuți ca fiind dăunători. Există astfel vaccinuri împotriva gripei aviare, bolii lui Merek etc.

În concluzie, găina este o pasăre ușor de crescut, necesită costuri reduse și oferă numeroase beneficii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *