Home / Tutoriale / Cum să alegi centrala pe lemne?

Cum să alegi centrala pe lemne?

centrale termice pe lemne

Centrala pe lemne este o sursă de încălzire a locuinței destul de populară, mai ales datorită costurilor lunare de întreținere destul de reduse. Cu toate acestea, mai înainte de a alege o centrală pe lemne trebuie să ții cont de câteva aspecte importante – de tipul acesteia, cum alegi cazanul, care este randamentul și mai ales care țevi și conducte sunt potrivite pentru aceasta.

Dacă finisajele locuinței sunt pe sfârșite este cazul să te gândești și la alegerea unei surse de încălzire, eficiente și cu cel mai bun randament de căldură. Dacă în zonă rețeaua de gaze nu există sau dacă te afli la munte, acolo unde combustibilul solid este mult mai ieftin decât orice sursă de încălzire, te poți orienta către o centrală termică pe lemne sau chiar pe peleți, ambele fiind variante eficiente, având un randament crescut și costuri lunare destul de mici.

Ce tip de centrală pe lemne să alegi – cu gazeificare sau cu ardere clasică?

Centrala termică pe lemne este de două feluri – cu gazeificare sau cu ardere clasică. Centrala cu gazeificare are numeroase avantaje – arderea va fi mult mai eficientă, centrala beneficiind de o ardere inversă, noxele vor fi mai puține, iar cazanul se va curăța mult mai ușor decât în cazul cazanului centralelor pe lemne cu ardere clasică. De asemenea, centrala cu gazeificare are nevoie doar de lemne foarte bine uscate. Umezeala lemnului trebuie să fie între 20% și maxim 35%.

Centrala pe lemne cu ardere clasică nu este atât de pretențioasă – poate arde chiar și lemnele nu foarte bine uscate, deși nu este recomandat ca acestea să se introducă verzi în cazan, fiind riscul de a face condens. Cazanul centralelor cu ardere clasică se va curăța mai greu, mai mult ca sigur utilizatorul va avea nevoie de un spațiu de depozitare a gunoiului. Pentru cel mai bun randament, centrala cu ardere clasică se va curăța în fiecare zi și va avea nevoie de încărcări mult mai dese.

Este bine să aveți în vedere că odată focul aprins în centrala pe lemne, indiferent de tipul acesteia, va degaja o sursă de căldură ce trebuie consumată, focul neputând fi oprit imediat. Centralele pe lemne cu gazeificare beneficiază de un sistem de răcire cu serpentine, dar și de un ventilator controlat electronic. Multe dintre centralele cu gazeificare beneficiază de puffere, sisteme de siguranță și vase de expansiune.

Alegerea cazanului și randamentul acestuia

Cazanul centralei pe lemne trebuie ales cu multă grijă pentru că în funcție de el se poate stabili puterea centralei. Ca atare, mai înainte de a-l achiziționa este bine să faceți un calcul al necesarului termic al locuinței, în funcție de volumul camerelor, dar și de sistemul de izolație al locuinței și mai apoi să alegeți un cazan cu o putere calorică potrivită.

Cum aleg un puffer pentru centrală?

Montarea unui puffer este recomandată pentru toată gama de centrale pe lemne. Te va ajuta să reduci consumul de lemne. Mai exact, dacă un cazan produce 40 kw prin arderea lemnului, iar pentru instalație sunt necesari doar 30 kw, atunci diferența va fi acumulată în puffer.

Volumul optim al unui puffer, se calculează folosind formula de mai jos, conform standardului European EN 303-5:

SP = 15 x T B x Q N (1-0,3 x (Q H /Q min ))

Vsp – volum în litri al puffer-ului

– durata de ardere la putere nominala a cazanului

– puterea nominală a cazanului

– necesarul de căldura al spațiului încălzit

min – puterea minimă a cazanului

În teorie putem calcula exact volumul necesar, folosind această formulă, dar în practică ne putem ghida după regula, care spune că nu ar trebui să avem mai puțin de 50 l de apă/kW. Asta înseamnă că pentru o centrală de 20 kW, avem nevoie de un puffer, de cel puțin 1000 litri.

Cum alegi țevile și conductele?

Centrala pe lemne nu presupune doar grija față de piesele sale componente – cazan, pompă de recirculare a apei, boiler, ci multă grijă ar trebui acordată și radiatoarelor, țevilor și conductelor. Este recomandată o instalație termică pe țevi de cupru, deși este puțin mai scumpă, are o rezistență mult mai mare decât țevile de polipropilenă sau pexal. Acestea trebuie să fie rezistente în fața temperaturilor ridicate ale apei care circulă prin ele.

Coșul de fum, un alt aspect important!

Mai înainte de a alege centrala termică pe lemne trebuie să ai în vedere realizarea unei camere din cărămidă, rezistentă la foc, în care să o poți așeza și mai apoi să ai în vedere construirea unui coș de fum rezistent. În funcție de materialele din care este confecționat coșul de fum, acesta va rezista sau nu temperaturii gazelor rezultate din arderea lemnelor. Înălțimea sa trebuie să fie destul de mare, să depășească nivelul acoperișului casei, iar construcția acestuia se va face din cărămidă plină, urmând ca mai apoi să fie izolat. Poți alege și o soluție mai ușoară – coșul din inox, gata izolat și realizat, fiind necesară doar montarea sa.

Un alt avantaj al centralei pe lemne este faptul că poate încălzi apa boilerului, fără a mai fi nevoie de conectarea acestuia la o sursă de energie electrică, acest aspect fiind important pentru reducerea consumului.

Dimensiunile necesare pentru camera tehnică în care va fi montată centrala termică pe lemne

Aici va trebui să ții cont dacă vei monta și un puffer lângă centrala termică. Pentru ambele echipamente, ar trebui să fie de ajuns o cameră tehnică, cu suprafața de 2 x 4 m.

Mai jos ai o listă cu 3 dintre cele mai eficiente centrale termice pe lemne:

1.
Atmos DC22SX 22 kW

– Atmos DC22SX 22 kW este o centrală termică pe lemne, cu gazeificare, la achiziționarea căreia vei primi un controler și o supapă. Are o putere de 22 W și poate fi achiziționată la prețul de 7.200 lei.

Vezi în magazin

2.

ATMOS DC25S 25 kw

 ATMOS DC25S 25 kw este o centrală termică pe lemne, cu gazeificare, construită din tablă sudată cu oțel. Are o putere termică de 25 kW și poate fi găsită în oferta eMAG, la prețul de aproximativ 8.600 lei.

Vezi în magazin

3.

ATMOS DC32S 35 kw

ATMOS DC32S 35 kw este o centrală termică pe lemne cu gazeificare, cu o putere destul de mare, de 35 kW. Are un preț de aproximativ 10.000 lei.

 

Vezi în magazin

Mai multe modele găsești aici.

S-ar putea sa iti placa si

masinadetocat

Cum alegi mașina de tocat carne potrivită nevoilor tale?

În orice gospodărie este nevoie de o mașină de tocat carne. De aceea, fie că vei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *