Dacă locuiești la curte, vei avea nevoie de multe ustensile și accesorii. Fiecare își va găsi locul în gospodărie și cu siguranță își va dovedi utilitatea mai devreme sau mai târziu. Unul dintre accesoriile utile într-o curte este și drujba. Vei avea nevoie de ea fie pentru tăierea lemnelor pentru iarnă, fie pur și simplu pentru toaletarea copacilor.
Oricine își alege un astfel de echipament trebuie să aibă în vedere ca acesta să întrunească câteva caracteristici importante, specifice nevoilor unei gospodării. O drujbă eficientă este cea care reușește să îi ofere utilizatorului cea mai bună performanță. Deși nu este folosită decât ocazional, aceasta trebuie să întrunească câteva criterii de calitate astfel încât să te determine să o achiziționezi. De aceea, nu prețul este primul criteriu care dictează selecția. Mai întâi ar fi indicat să parcurgi toate caracteristicile drujbei, astfel încât să o alegi pe cea potrivită nevoilor tale.
Iată mai jos câteva caracteristici importante:
1. Pe combustibil sau electrică?
Înainte de a alege drujba, este bine să te hotărăști asupra modelului. Oferta din magazine cuprinde atât drujbe electrice, cât și drujbe pe combustibil. Drujba pe combustibil are un motor în doi timpi și poate oferi o putere mai mare, având o turație mai bună. De aceea, o astfel de drujbă poate fi folosită pentru spații de dimensiuni mai vaste. Cu toate acestea, ar trebui să ai în vedere că acest model are un consum de combustibil mare și chiar poate polua mediul înconjurător, datorită arderilor. Drujba electrică este mai silențioasă, fiind recomandată mai ales pentru gospodăriile mici sau acolo unde utilizarea sa nu se face zilnic. Este mult mai ușoară, economică din punct de vedere al consumului, însă este mai puțin puternică. Cu toate acestea, poate duce la îndeplinire solicitări de natură moderată.
2. Puterea
Iată un alt criteriu pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când vrei să alegi drujba potrivită. Puterea dispozitivului ar putea să îți ofere câteva caracteristici referitoare la durata de viață. Se va avea în vedere, în mod obligatoriu, capacitatea cilindrică și puterea în cai putere. Pentru o gospodărie modestă va fi suficient un model cu o capacitate cilindrică de 45 cc. Cu cât capacitatea cilindrică va fi mai mare, cu atât și consumul va fi mai mare, așa că ar fi bine să identifici în primă fază care sunt nevoile zilnice.
3. Designul
Vorbim despre designul drujbei făcând referire la manevrabilitate și fiabilitate. O drujbă potrivită unei gospodării modeste trebuie să fie ergonomică, ușor de manevrat, să aibă o greutate mică. De asemenea, un alt lucru pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când alegi o deujbă este dimensiunea copacilor ce urmează a fi tăiați. În funcție de dimensiunea buștenilor vei putea selecta dimensiunile lamei și lanțului. De asemenea, drujba ar trebui să beneficieze și de o funcție ce atenuează vibrațiile din timpul tăierii buștenilor sau copacilor. În plus, pentru o mai mare eficiență, aceasta trebuie să aibă un dispozitiv de oprire, fiind necesar pentru a evita riscurile de manevrare. Un alt plus al acestui aparat de uz gospodăresc este funcția de autocurățare.
4. Costul
În cele din urmă am ajuns și la cost, iar ceea ce trebuie să știi este că drujbele electrice sunt mai ieftine, iar cele pe bază de combustibil sunt puțin mai scumpe. Cu toate acestea, ofertele din magazine sunt variate, așa că vei reuși să faci cea mai bună alegere, ținând cont de criteriul calitate-preț.
Ți-am pregătit și o listă cu 6 dintre cele mai bune drujbe:
1.
– Heinner GCS45M este o drujbă cu alimentare pe benzină, ideală atât pentru tăierea lemnelor de foc, cât și pentru toaletarea copacilor. Este prevăzută cu frână de lanț pentru reducerea riscului de recul. Puterea este de 2,4 CP și are o capacitate cilindrică de 45 cc. Cântărește 6,6 kg și are un preț de 355 lei.
Vezi mai multe modele
2.
– Einhell GH-EC 2040 este o drujbă electrică cu o putere de 2000W. Are protecție de recul cu frână de lanț mecanică instant. Lanțul este ușor de întins, dar și de schimbat. Viteza atinge 13,5 m/s. Prețul? 440 lei.
Vezi mai multe modele
3.
– Bosch AKE 35 S este o drujbă electrică, cu lanț, ce atinge 1800W. Lungimea lamei este de 35 cm, iar viteza lanțului este de 9 m/s. Este ușor de manevrat, iar schimbareași tensionarea lanțului se face fără cheie. Prețul este de aproximativ 408 lei.
Vezi mai multe modele
4.
– Skil F0150780AA este o drujbă electrică, cu lanț, ce atinge o putere de 2000 W. Are un preț de aproximativ 379 lei. Este destul de ușoară, cântărește numai 4,5 kg, ceea ce înseamnă că nu vei obosi foarte tare atunci când te apuci de treabă.
Vezi mai multe modele
5.
– YPAN 5200 este o drujbă cu alimentare pe benzină, ce atinge o putere de 3,5 CP. Viteza lanțului atinge 17,1 m/s și are o capacitate cilindrică de 5 cc. Prețul ei ajunge la 499 lei și este una dintre cele mai eficiente și mai rezistente modele de pe piață.
Vezi mai multe modele
6.
– Fieldmann FZP 4516-B este o drujbă cu alimentare pe benzină, ce atinge o putere de 2,4 CP. Prețul ei este de 459 lei. Este puternică, sprintenă și pornește ușor.
Vezi mai multe modele
Mai multe modele găsești aici.