Plantele atacate de tantarul conopidei sunt lipsite de capatana sau inflorescente. Larve fitofage, afecteaza imediat dupa plantare mugurele terminal care este in totalitate distrus. Frunzele din imediata apropiere a mugurului de crestere sunt lipsite de limb, nervurile principale sunt mai ingrosate si recurbate catre interior. Desi plantele isi continua ciclul de vegetatie, varza este lipsita de capatana, iar conopida de inflorescenta.
Adultul are o culoare galben- pal, de 1,5-2,0 mm lungime, cu aspect de tantar. Oul este in forma de solz. Ponta depusa in petiolul frunzelor si in mugurii de crestere, in pachete formate din cate 15-20 de oua. Inpupeaza in sol, la 3-4 cm adancime, intr-o casuta de pamant. Adultii au un zbor usor, dar in general nu parasesc solele pe care au aparut. Pentru dezvoltare, pupele au nevoie de umiditate ridicata, suportand uneori chiar si inundatii de 3-4 ore. Specia polivalenta, cu 3-4 generatii de adulti pe an, ierneaza in stadiul de pupa.
Este un daunator dificil de combatut. Masurile preventive au un rol important in limitarea atacurilor si constau din araturi de toamna, primavara si vara, drenarea terenurilor cu exces de umiditate, rotatia culturilor, indepartarea plantelor cu simptome de atac, infiintarea de benzi capcana si tratarea lor succesiva cu Thiodan 35 EC, Thionex 35 EC sau Zolone 35 EC -0,2%, produse selective pentru albine.