Pepenele verde este unul dintre cele mai apreciate fructe, fiind cultivat pentru a fi mâncat ca atare, prepararea de dulciuri și sucuri în cofetării sau medicinal, pentru îndepărtarea calculilor renali. Cererea este una destul de mare.
La noi în țară, cultivarea de pepeni e răspândită în special în sudul țării, zona Olteniei și, respectiv, Dăbuleni, aceasta din urmă ajungând deja să fie renumită.
Pepenele este o plantă anuală, cultivarea fiind caracterizată în primul rând de nivelul mare de căldură de care au nevoie semințele pentru a germina. Așadar, un prim pas în creșterea unei astfel de culturi este să verifici că poți asigura acest aspect. Condițiile optime de germinare sunt de 25-30 de grade. De asemenea, nevoia de apă este la fel de ridicată, fiind recomandat ca pentru o cultură bogată și sănătoasă să fie aplicate 2-3 udări în perioada înfloririi și coacerii.
Terenul pentru cultura de pepene verde trebuie să fie pregătit din timp. Este nevoie să se realizeze nivelarea solului, discuirea și fertilizarea. Aceste procese încep de toamna. Cele mai bune soluri sunt cele nisipoase sau nisipo-lutoase, întrucât acestea se încălzesc cel mai repede.
Plantarea prin semănare se face direct în câmp la sfârșitul primăverii, între aprilie și mai. În funcție de dimensiunile plantației și de forța de lucru, poți alege pentru semănarea mecanizată sau cea manual. Dacă vrei să produci răsaduri, vei face semănarea în cuiburi nutritive și vei planta apoi manual la începutul lunii mai. Aceste cuiburi se seamană la o distanță de 2 m între rânduri și de 50 cm între cuiburi.
Există soiuri de pepene timpurii, semitimpurii, târzii și semitârzii, astfel încât să fie exploatate întreaga perioadă optimă și cererea de pe piață. Printre soiurile timpurii se numără Sugar baby sau Timpuriul de Canada. Soiuri semitimpurii sunt Crimson Sweet sau Dochița, în timp ce soiuri semitârzii sunt Dăbuleni, Dulcele de Dăbuleni sau De Minis. Soiuri târzii sunt Clăușita, Favorit sau Charleston Gray.
Planta de pepene este sensibilă la curenţii de aer rece, fiind recomandat să fie plantată între perdele de plante înalte precum porumbul sau sorgul.
Atunci când lucrurile merg bine, pepenii verzi vor putea fi recoltați începând cu sfârșitul lunii iulie și până la sfârşitul lunii septembrie. Vârful de producție este în luna august. Prețurile urmăresc un tipar descendent.
Recoltarea se face în momentul în care codița plantei este subțire, coaja este albicioasă la zgâriere, iar partea care stă pe sol este galbenă. Recoltarea se face manual, așa că vei avea nevoie de forță de muncă.
Totodată, acolo unde acest lucru este posibil, se recomandă ca această cultură de pepene verde să fie corelată cu cea a cartofilor timpurii, care are loc spre sfârşitul lunii martie, o lună mai tarziu putându-se semăna pepenele printre aceste rânduri de cartofi. Este important să nu se omită distanţele necesare între rânduri.
În ceea ce priveşte întreţinerea culturilor, sunt vitale praşilele manuale şi mecanice, însă acest lucru este necesar doar până când suprafaţa cultivabilă este acoperită de vreji. În acelaşi timp, aceştia trebuie să fie acoperiţi pe alocuri cu pământ, pentru a nu resimţi efectul nociv al vântului.