Home / Ovine si caprine / Crestea caprelor

Crestea caprelor

Se considera ca,cresterea caprelor este o activitate grea. Total gresit. Desi are o importanta economica deosebita, romanii nu au excelat in cresterea caprelor. Poate comoditatea si obraznicia caprei i-a facut pe romani sa o ignore, desi o veche zicala spune “capra este vaca saracului”. In Romania exista actualmente aproximativ un milion capete, pe glob in 1993 efectivul de capre era de 574.181.000 capete.

Cele mai multe capre se cresc insa in Asia. In Europa caprele se cresc pentru lapte iar in Asia pentru carne si par.

Laptele constituie productia principala de la cresterea caprelor, acesta avand acceasi caracteristica ca si cel de vaca. In plus acesta beneficieaza de o calitate in plus –dirspersia grasimii sub forma de globule fine fapt ce usureaza dispersia in stomac, coaguleaza sub forma de fulgi fini.

cresterea caprelorProductia de lapte este superioara, acesta fiind de 10-12 ori mai mare decat greutatea vie. La vaca este de 6-7 ori. Laptele de capra poate fi consumat crud, capra fiind rezistenta la anumiti agenti infectiosi.

Carnea de capra este mai apreciata decat cea de oaie, iar cea de ied este mai frageda si mai gustoasa, avand si un continut de colesterol mai scazut.

Pilea de capra reprezinta o excelenta materie prima in industria pielariei.

Productia de par este foarte importanta, desi la noi acest aspect este aproape necunoscut.

Parul caprelor din rasa Angora si Kasmir este folosit in fabricarea plusului, a covoarelor si salurilor de Kasmir.

Sunt animale prolifice si precoce. Fata in mod normal 2,3 si chiar 4 iezi.

Valorifica foarte bine pasiunile inaccesibile si pot fi scoase la pasunat aproape tot timplul anului, tocmai de accea se cresc mai mult in zonele de deal si munte.

Este nociva mentalitatea romanilor privitoare la acest animal, fiind mai bun decat oaia in cele mai multe privinte.

In ultimi ani a inceput si in tara noastra sa i se acorde mai multa atentie, dar pentru ca nu exista o piata larga pentru comercializarea iezilor, inca exista reticenta in cresterea caprelor. Pacat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *