Home / Flori / Ceaiul de sunătoare, remediul tău pentru fericire

Ceaiul de sunătoare, remediul tău pentru fericire

ceai-sunatoare

În urmă cu sute de ani nu existau nici manuale, nici cursuri de autodezvoltare, nici pastile şi nici psihoterapeuţi. Însă, pentru orice fel de problemă de sănătate, părea să existe un remediu eficient, produs de natură şi fructificat de către om, în propriul lui interes. Puterea plantelor nu ar trebui subestimată niciodată şi cu cât ştii mai multe despre beneficiile specifice ale fiecărei plante, cu atât vei şti mai repede cum trebuie să acţionezi în cazul în care te confrunţi cu vreo problemă. Consumul de pastile şi medicamente ar trebui să fie ultima instanţă la care să apelezi, în cazul în care remediile naturiste nu funcţionează pentru tine. Astăzi vom discuta despre ceaiul de sunătoare şi despre beneficiile multiple pe care acesta le are asupra fizicului, dar şi asupra psihicului tău.

Ceaiul de sunătoare este recunoscut pentru că ajută la producerea serotoninei în creier, adică al hormonului fericirii. Nu e de mirare, deci, că oamenii care consumă ceai de sunătoare regulat sunt mai binedispuşi, funcţionează mai bine şi sunt mai feriţi de depresii. Ceaiul de sunătoare reduce nivelul anxietăţii şi ajută la relaxare şi la instalarea unei stări de bine în organismul nostru. Sunătoarea este strâns legată de valeriană, încă o plantă care poate face minuni pentru starea şi confortul nostru psihic.

În cazul în care vă confruntaţi cu gastrite sau alte probleme de stomac, ar fi indicat să consumaţi câte o lingură de ceai de sunătoare mai concentrat, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol. Consumat pe timp îndelungat, constant, acesta are foarte multe beneficii în acest sens. De asemenea, ceaiul de sunătoare poate acţiona ca un detoxifiant asupra organismului nostru, dacă este consumată câte o ceaşcă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, imediat după trezire.

Pentru depresiile în formă uşoară şi pentru anxietatea redusă, ceaiul de sunătoare acţionează aproape ca un medicament, fiind la fel de eficient precum antidepresivele, dar având mai puţine efecte adverse şi contraindicaţii decât acestea. De asemenea, cei care se confruntă cu tulburări de somn ar trebui să consume frecvent ceai de sunătoare. Acesta ajută la producerea melatoninei, un hormon care ajută la relaxare şi grăbeşte instalarea somnului profund, odihnitor, fără vise. În dependenţa de tutun, acest ceai poate fi un aliat de nădejde pentru că inhibă pofta de nicotină pe care un fumător care încearcă să se lase ar putea să o resimtă.

Ca medicament, ceaiul de sunătoare şi-a mai demonstrat eficienţa şi în durerile de urechi, a infecţiilor şi a otitelor, în special în cazul copiilor. Pentru piele, sunătoarea are efect de pansament şi este un cicatrizant rapid în cazul zgârieturilor, tăieturilor şi arsurilor mai puţin grave. Din punct de vedere estetic, pentru persoanele care se confruntă cu un ten uscat, uşor iritabil, sunătoarea poate avea efecte benefice dacă este folosită pentru clătiri sau sub formă de tonic, prin comprese.

Pe lângă toate beneficiile pe care acest ceai le are asupra organismului nostru, există şi câteva contraindicaţii de care ar trebui să ţineţi cont. Dacă deja urmaţi un tratament cu antidepresive, ar trebui să limitaţi consumul de ceai de sunătoare, pentru că acesta va diminua din efectul pastilelor. La fel se întâmplă şi în cazul medicamentelor anticoagulante, dar şi în cazul medicamentelor contraceptive. Dacă aţi consumat în exces acest ceai, puteţi să aveţi tulburări digestive precum diaree, crampe abdominale, greaţă, balonări sau diverse reacţii alergice ale pielii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *